Cik Husband puasa 6 ..
So dia request sawi masak lemak , sambal belacan & ikan goreng ..
Since ikan xda dlm stock dalam frige , makanya Iera came out with
SOTONG GORENG CRUNCHY ..
Hahahahah ..
Nama nak glamour aje ko sotong ..
Kita panggil dia crunchy sbb kita pkai serbuk roti / bread crumbs ..
Frozen squid ni beli kat mydin dari last week lagi ..
Rini baru terpikir nak buat ala2 sotong goreng tepung ..
Tapi since , sotong goreng tepung ni kalau sampai ke petang dia da lembik da..
Makanya salutkan aje dgn bread crumbs ..
Owh , lupa nk inform , Iera mmg masak lunch - dinner awal ye korang ..
Dalam pukul 11 kira da settle masak semua ..
So , boleh la layan mek zarra puas2 ..
ok , ni resepi dia
Adunan pertama
1/2 cawan tepung gandum
secubit garam
secubit lada sulah
Adunan kedua
Telur (ikut brape bnyk sotong korang)
- pecahkan dalam mangkuk dan kacaukan sehingga sebati
Adunan ketiga
1/2 cawan serbuk roti
(Boleh tambahkan dgn serbuk cili / keju parmesan parut tuh)
Sotong tu korang basuhkan bersih2 and tapis biar sampai kering ..
Kemudian celupkan dalam adunan pertama , kedua , pertama , kedua dan ketiga ..
Kemudian goreng hingga kekuningan ..
No comments:
Post a Comment