May 29, 2013

Pavlova Gebu Gebis

(✿◠‿◠) A'kum n Hello to all Bridezilla & Friends (◡‿◡✿)




Pheewwwiiittttt ...
Amboi Adik Manisssss ...
Bersinar-sinar gambar awak ye ...
Heee....

Mempersembahkan ..
jeng...
jeng....
jeng.....

Pavlova Gebu Gebis Cik Iera

Ini namanye cuti yang rajin sangat nk baking kannnn...

Simple and mudah sangat2 ...
Barang pon xbanyak ...
Confirm ada kat pantry dapur korang sume ...

Resepi Pavlova

4 biji putih telur
 (sila simpan kuning telur untuk jadikan telur dadar mlm nanti)
1/2 cawan gula
(boleh tambah untuk yg suka manis)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar cuka
1 sudu besar esen vanila
additional : lemon zest
250 ml whip cream
buah-buahan untuk hiasan

i - Putarkan putih telur tadi sehingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan pukul lagi sehingga
berkilat putih dia ...
Macam yang kat bawah nih



ii - than masukkan pula tepung jagung , putarkan lagi kemudian masukkan cuka bersama
esen vanila. Putar hingga sebati.

iii - masukkan adunan tadi dalam bekas .. Cik Iera pkai loyang pizza je ..hehehe..
but maske sure alaskan dgn kertas minyak ye ..




iv - bakar selama 1 jam 15 minit dgn suhu 110c . sambil tu putarkan la whip cream korang ye

v - bila da siap bakar , sila jgn kaco dia ..renggangkan pintu oven tu until dia cool down
about 15 minit jgak la ..

vi - now , da boleh start sapu kan whip cream yg korang da pukul tu kat pavlova
than hiaskan dgn buah-buahan yg korang suka

p/s : paling best kalau gabungkan dgn buah2 yang masam2 skit

Selamat Mencuba


 Love u all ☜♡☞

5 comments:

Nursaila Norman said...

rajinnyaaaa dia..saila pernah try pavlova sekali..mcm xsesuai dgn tekak..huhuhu! tp pavlova mmg menggiurkan..huhuhu..

Iera'ra Nordin said...

Saila : heee... iera kurangkan gula n lebihkan vanila so xda la bau telur tu sgt ... baru dpt trima tekak nih ..hehehehehe

tenku butang said...

aaaaaaaaa.. nak buat jugakk.. tp oven xde lg.. huk3.. sedihh

orked violet @ SYA said...

whoaa...gebu yang xtahan tu. hehehe

Sya penah wat. senang je wat mende ni kan.. tp xtaw npe, Sya kLW wat sendiri kek ke ape ke, rs cm xde selera sgt nk mkn. kire kLw wat tu utk org laen mkn.pelek kan? hoho

sarahhernyzar said...

Ilove pavlova... Senang je nak buat nya kan? Hehehe.. Tingin la plak.. Cmne nia. Hehehehe...