Nov 1, 2012

Cheesy Cauliflower Pancakes @ Lempeng Bunga Kobis Berkeju

(✿◠‿◠) A'kum n Hello to all Bridezilla & Friends (◡‿◡✿)

Apa ????
Lempeng Bunga Kobis ??

Memandangkan B2B slalunye mmg ngah stress untuk jaga badan ..
Cik Iera pon nak share la resepi nih ..
Usually kita masak pancake biasa pakai tepung tu je kan ..
Apa kata kita tukar kn tepung dgn Bunga Kobis plak ..
(Biar betol Cik Iera nih ..)
Btol la korang ..
Cepat ambik kertas n pen ..
Chef xbergaji ni nak kasi resepi ..

Bahan- Bahannya (Adunan untuk 8 pancake mengikut size)
  • 1 labu Bunga Kobis @ Cauliflower
(Macam ni taw , Cik Iera xtaw nak sebut pe , takut law Cik Iera cakap 1 kang korang ambik 1 yg da potong plak)

  • 2 Biji Telur 
  • 1/2 Cawan keju cheddar (diparut) @ korang siat2 kan je la keju yg 4 segi pon boleh
  • 1/2 Cawan Serbuk Roti
  • 1/2 sudu Serbuk Cili (ikut taste korangk , law nak pedas lebihkan la)
  • Garam secukup rasa
  • Olive Oil
Cara-caranya

  • Potong kecil2 Bunga Kobis & rebuskan selama 10 minit sampai dia lembut.(jangan terlalu lembut plak ye)
  • Toskan sampai kering air dia & lecek2kan bunga kobis korang sementara masih panas.
  • Satukan kesemua bahan dia atas & gaulkan sehingga sebati (wahh...ayat macam ala2 chef plak)
  • Panaskan kuali leper korang tuh dgn olive oil (kuali yg korang guna untuk wat pancake)
  • Now , tuang kan aduan korang tuh atas kuali (cara yang sama korang wat pancake taw)
  • Masak sehingga kedua2 belah berwarna perang @ coklat skit.
  • Lastly , MAKAN TIME !!!
p/s : korang leh makan dengan cili sos @ sour cream @ apa2 je la mengikut citarasa korang .



Cheesy Cauliflower Pancakes
Macam ni la rupa nye (ihsan google)
Nanti Cik Iera update yang Cik Iera punye k

 Selamat Mencuba



Love u all ☜♡☞

4 comments:

Amalina Ali said...

WOW. Boleh try ni. :)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

tak pernah tengok pun..resepi dari man? (",)

Iera - Nordin's Daughter said...

nana : try jgn xtry ..Sedap..
Iera suka wat garing2 skit ...

Iera - Nordin's Daughter said...

Mazliza : Iera pon baru taw ..resepi dr pinterest ..
n da try , mmg sedap ...law garing lg sedap ..makan bnyk pon xpe coz from vegie kan ...try la untuk anak2 ..